Linnen is uit de kledingrekken verdrongen door katoen. Doodzonde, want linnen is verantwoord en zwierig tegelijk.


Als je wilt weten of een man smaak heeft, moet je opletten wat hij aan heeft met warm weer. “Een linnen  pak dus”, zegt Pieter Conemans, telg uit de gelijknamige herenmodedynastie in Utrecht. Nu de lente in de lucht zit, moet het wollen kostuum terug in de kast. Vaak gebeurt dat niet, bij gebrek aan een alternatief. Dat wordt zweten geblazen, jasje uit, jasje aan. Dan wordt het al snel een katoenen kaki broek met een licht overhemd. Vrouwen hebben het makkelijker met lente” en zomerkleding, maar ook zij zijn linnen vergeten. Het jerseyjurkje is in zwang. ‘Jersey’ is een containerbegrip voor een soepel geweven katoen of wol. Dat zit lekker, klopt. Maar je ziet alles in jersey; dus ook dat buikje of het rolletje op de rug. Normaliter is dat makkelijk te verdoezelen, maar niet met jersey, dan zie je juist alles. Niet doen dus. Draag gewoon linnen. Want linnen heeft nog veel meer voordelen. Voor mannen is een linnen pak bij zonnig weer de uitkomst. Want een korte broek is, ondanks verwoede pogingen van de modewereld, nog steeds niet geaccepteerd in een professionele omgeving. Dan het linnen pak. Luchtig, plooibaar, goed wasbaar. En ja, het kreukt. Een probleem?  Nee, dat is precies de denkfout, het is eerder een voordeel. “Alleen bij een linnen pak heb je die  nonchalance”, zegt Conemans. “Dat is nou juist prachtig. Linnen staat voor losjes en elegant leven. Dan nog een Panamahoed erbij – helemaal af.” Hij refereert aan de filmklassieker ‘Under the Volcano’. Inderdaad, zie je Albert Finny in zijn linnen pak rondwandelen, dan hebben de George Clooneys en Johnny Depps het nakijken. Komt dit dan alleen door het linnen kostuum? Er zal meer zijn, maar de rol van het linnen pak is niet uit te vlakken.

“In een linnen pak hebben de George Clooneys en Johnny Depps het nakijken”

Linnen staat voor een levensstijl, die van lichtvoetigheid en ernst tegelijk. Voor vrouwen is dat al niet anders. Beyonce en Pippa Middleton zijn regelmatig gespot in een linnen jurk, broek of met een linnen jasje. Mooi, want linnen kleedt af. Maar het is geen brave stof. Linnen heeft nog weleens een kreukje, wat een zekere achteloosheid gee ft. Een powerwoman met een knipoog. En het zit zo lekker. Luchtig, zacht, nooit zweetplekken, wasbaar op tig graden zonder dat de stof slijt. Topmodehuizen als Armani, Karl Lagerfeld of Calvin Klein laten dan ook geen collectie voorbijgaan zonder linnen. Linnen is een stof voor de fijnproevers met schwung. Linnen heeft een prettig curriculum vitae. Vlas, de grondstof voor linnen, is een inheems gewas dat goed gedijt in de Nederlandse zeewind en op onze zompige grond. Tot ver na de Middeleeuwen liep daarom bijna iedereen in linnen of wol. Bioloog Louis Feitsma (linnen broek, linnen overhemd) weet er alles van als zoon van een herenboer van het Hogeland van Groningen. Zijn vader verbouwde vlas. “Betoverend blauw waren de velden, het waren zulke mooie bloempjes”, herinnert hij zich. “En na de bloemen kwamen de korrels, prachtig, goudkleurig en het rook heerlijk.” Feitsma vindt vlas is in alle opzichten een mooi product. “Alles van vlas gebruik je. De vezels voor linnen, de korrels voor lijnzaadolie, het restafval voor bouwplaten. Daarnaast is de korte landbouwcyclus van honderd dagen gezond voor het land. En er is weinig bestrijdingsmiddel nodig voor vlas.” Veel vlas is er in Nederland niet meer, deels vanwege de populariteit van het uitheemse katoen en de bewerkelijkheid van het maken van de stof. Menskracht kost hier nu eenmaal veel. Maar linnen is bezig met een comeback. Het is een langetermijntrend om eerlijke kwaliteitskleding te dragen die lang meegaat, bij voorkeur uit Europa. En dan val je toch terug op linnen. Want linnen blijft een onverwoestbare oerstof voor mensen die houden van het zwierige leven: duidelijk, sterk, met hier en daar een kreukje.

“Hoe langer je linnen draagt hoe zachter en sterker het wordt”


Materiaal verschillen:

Katoen

Weliswaar een Iichte, luchtige stof, maar de productie van katoen is milieu-onvriendelijker: veel meer bestrijdingsmiddelen dan vias, katoen heeft twee keer zoveel water nodig en het komt van ver (vooral Midden-Amerika, Azie, Zuid-Amerika). Katoen is minder sterk dan linnen en slijtgevoeliger, de treksterkte van een linnen draad is twee keer zo groot als die van katoen.

Hennep

Geduchte concurrent van linnen. De hennepplant heeft net als linnen een groeicyclus van zo’n drie maanden, heeft weinig bestrijdingsmiddelen nodig en diepe wortels, waardoor zij op verschillende plekken kan groeien. Nadeel: de stof is stug, zodat je hennep moet nabewerken of vermengen met een ander textiel om de stof soepeler te krijgen. Hennep heeft ijzersterke vezels, net als linnen.

Zijde

Prachtige stof gemaakt van het coconrag van de zijderups of het spinrag van de zijdespin. Nadeel: een dure, delicate stof die je dito moet behandelen. Voor zijde moet je iets over hebben. Linnen is gewoner, maar ook stoerder.

Bamboe

Dit zou een serieuze tegenhanger kunnen zijn van linnen, want bamboe groeit snel en de stof is sterk en luchtig, net als linnen. Maar om bamboe bruikbaar te maken voor kleding, moet het allerlei chemische processen doorstaan, die zijn veelal milieu-onvriendelijk en bewerkelijk. Let trouwens op: veel bamboekleding is eigenlijk een halffabrikaat, van bijvoorbeeld een chemische stof op basis van bamboe.

Wol

Heerlijke stof, ventileert in de zomer en geeft warmte in de winter. Niet zweterig, want het absorbeert vocht en heeft een zelfreinigend vermogen. Nadeel: ingewikkelder om te wassen dan linnen.

Andere alternatieven:

Brandnetel, zeewier, alg Er zijn nog tal van andere vezels waarvan kleding wordt gemaakt. Hierboven een drietal. Brandnetel is een relatief nieuwe uitvinding. Het Nederlandse bedrijf Netl maakte brandneteltextiel, maar heeft het niet gered. Jammer, want brandnetel groeit snel, is zacht en sterk. Het maken van textiel uit planten als alg en zeewier is volop in ontwikkeling, als tegenhanger voor  katoen. Worden deze stoffen een alternatief voor linnen? Wie weet. Maar linnen is er al.

Voordelen van Linnen

Bronvermelding: Trouw, 18 maart 2017 Tekst: Marieke van Willigen